geoturism.ro
Obiective naturale: cascade Obiective naturale: chei Obiective naturale: lacuri Obiective culturale Rezervatii naturale Obiective istorice Oferte turistice Obiective religioase


OBIECTIVE TURISTICE

 Adaugare obiectiv turistic PROPUNE UN OBIECTIV TURISTIC (FOTO SI TEXT)

 Adaugare obiectiv turistic SAU TRIMITE FOTO SI TEXT PE MAIL contact@geoturism.ro
 Cauta obiectiv turistic

 
ALTE LINK-URIGazduit de Host-Age.ro

Muzeul trovantilor

LOCALIZARE-Satul Costesti, comuna Otesani, judetul Vâlcea.
VÂRSTA: Miocen superior (Meotian inferior)
UNITATEA GEOTECTONICÃ: Depresiunea Getica
Straniile formatiuni sunt construite predominant din siliciu pietrificat si stau raspândite prin vai si dealuri. Taranii din zona le-au numit pietrele care cresc. Forma lor, asemanatoare unor tuberculi, se repeta de la dimensiunea de câtiva milimetri pâna la formatiuni care ating 6-10 metri. Cele mai mari pietre de acest fel au fost deja adunate la Muzeul trovantilor ( denumirea stiintifica a rocilor). Geologii afirma ca ele ar fi rezultatul unor cimentari care s-au produs cu milioane de ani in urma.
Stranietatea acestor pietre rezida in formele aproape identice pe care le au. In natura este aproape imposibil sa gasesti doua pietre care sa semene perfect una cu cealalta. Ori pe dealurile de la Costesti ai sa gasesti mii de indivizi asemanatori.
Cele foarte mici sunt sfarâmicioase si prezinta chiar niste excrescente ce sugereaza radacinile. Cele mari au un miez dintr-o roca extrem de dura, in timp ce zona lor periferica pastreaza caracterul nisipos. Daca sunt taiate, sectiunile seamana cu un trunchi de copac, prezentând inele de dimensiuni, culori si specificitati particulare.
O alta bizarerie a locului este aceea ca, in urma unei ploi de pilda, nisipul ud incepe sa prezinte cam in 30-40 de minute mici elemente in formare, asemanatoare cu pietrele mari din preajma, care te duc automat cu gândul la o inmultire si crestere.
Ele au doua forme de baza: sferica si elipsoidala. Ea se poate complica atunci când se unesc intr-un singur punct, obtinându-se aspectul cifrei opt. Cele mai frumoase pietre gasite in zona sunt formate din mai multe elemente sferice.
Concretiunile sunt aglomerãri punctuale de substantã mineralã, cu structurã masivã sau concentricã, zonarã, formate diagenetic prin crestere centrifugã.  În acest fel, prin structuri de cimentare selectivã si difuzie, iau nastere trovantii (concretiunile grezoase).
Compozitia concretiunilor indicã compozitia fazei minerale disperse si conditiile mediului genetic (pH, Eh, prezenta substantei organice), iar structura si textura concretiunilor (masivã sau concentricã, micro- sau macrocristalinã) vor reflecta conditiile de precipitare în spatiul sedimentului (porozitate, permeabilitate, presiunea hidrostaticã, temperaturã).
Sunt douã conditii esentiale de formare a trovantilor :
- existenta unor sedimente nisipoase si conservarea unei largi porozitãti în ciuda compactãrii normale cauzatã de presiune;
- prezenta concentratiilor locale (cu distributie neuniformã) - segregatii - de minerale specifice de componenti secundari dispersati în roca gazdã (fluide carbonatice în nisipuri).

Data:17.01.2008|Autor:Doina Marcela Gheorghe, Mircea Gheorghe - Ploiesti|Afisari:2303

Album foto
  


OFERTE TURISTICE

Adaugare unitate turism INSCRIERE GRATUITA PENSIUNE, HOTEL, VILA
Intrare in sistem admin oferte Actualizare oferte
Oferte turistice pe localitati Oferte turistice pe localitati

Recomandari Geoturism.ro
Cazanele Dunarii - www. danuviatravel.roCazanele Dunarii - www. danuviatravel.ro, BAILE HERCULANE,
COMPLEXUL  GEOLOGIC  RACOS - www. danuviatravel.roCOMPLEXUL GEOLOGIC RACOS - www. danuviatravel.ro, BUCURESTI,
VALCEA TURISTICA - www. danuviatravel.roVALCEA TURISTICA - www. danuviatravel.ro, BUCURESTI,
Complexul Cheile ButiiComplexul Cheile Butii, Campul lui Neag, 3 stele
TRANSALPINA SI TRANS FAGARASANTRANSALPINA SI TRANS FAGARASAN, RANCA,
Pensiunea NicolaPensiunea Nicola, RUCAR, 2 stele
Hotel SlanicHotel Slanic, SLANIC PRAHOVA, 3 stele


PUBLICITATE

Plictisit?
Exploreaza lumea subterana
www.speologie.ro

Parteneri

Contact Contact Link-uri
Copyright © 2002 - 2012 Geoturism.ro- Termeni si conditii