geoturism.ro
Obiective naturale: cascade Obiective naturale: chei Obiective naturale: lacuri Obiective culturale Rezervatii naturale Obiective istorice Oferte turistice Obiective religioase


OBIECTIVE TURISTICE

 Adaugare obiectiv turistic PROPUNE UN OBIECTIV TURISTIC (FOTO SI TEXT)

 Adaugare obiectiv turistic SAU TRIMITE FOTO SI TEXT PE MAIL contact@geoturism.ro
 Cauta obiectiv turistic

 
ALTE LINK-URIGazduit de Host-Age.ro

Cheile Carasului

Proaspeti in forte si dornici de a descoperi noi frumuseti in peisajul carstic al zonei, am plecat in zori, cu rucsaceii in spinare si cu bidoane de apa, in susul Carasului. Am trecut pe sub viaductul ce leaga Anina de Resita si am apucat pe poteca ce urca pe malul stang al apei. Gazda ne daduse detalii privind punctele de atractie ale Cheilor si astfel ne-am propus sa mergem pana la Prolaz, o poiana larga, aflata cam la 4,5 km de la intrarea in chei.
Cheile Carasului constituie o rezervatie complexa, floristica si speologica, cu o suprafata de 894,50 ha, situata intr-o zona  ce cuprinde unele dintre cele mai frumoase fenomene carstice ale Banatului, doline, pesteri, chei. In aceste chei intalnim fitocenoze cu liliac (Syrunga vulgaris), frasin (Fraxinus ornus), scumpie (Cotinus coggyria), iar pe platouri si coaste domoale intalnim paduri de gorun si fag.Platoul carstului este acoperit cu pajisti xerofitice, alcatuite din Chrysopogon gryllus, Festuca vallesiaca, Stipa eryocaulis.
Rezervatia Cheile Carasului include si numeroase pesteri ca :Tolosu, Comarnic, Popovat, Pestera Liliecilor, s.a.
Cheile au o lungime de cca 19 km si sunt renumite pentru frumusetea si aspectul lor salbatic. Sunt creatia raului Caras, in incercarea sa  de a-si croi drum in calcarele mezozoice, strans cutate si tectonizate, ale zonei Resita-Moldova Noua. Apa ce circula prin fisurile calcarelor puternic tectonizate a dat nastere unor spectaculoase forme carstice de suprafata. Lapiezurile sunt larg raspandite aici, atingand o adancime a santurilor de pana la 2 m.
La putin timp dupa plecare, in versantul din stanga noastra, abrupt si lipsit de vegetatie, am zarit deschiderea Pesterii Liliecilor, care seamana perfect cu conturul Africii. Cum nu aveam echipament speologic si nici timpul nu ne permitea abateri de la drum, am lasat in urma pestera ( care are o singura galerie, este lunga de cca 650 m si este lipsita de un curs de apa permanent). Aici, cursul de apa al Carasului se largeste, pe peluza de pe mal sunt montate corturi (lumea doarme inca, e de-abia 7,30)...e un punct ideal pentru baie, caci apa zaboveste mai mult, dand nastere unui mic lac.
Poteca, foarte ingusta, merge apoi prin padure (ne bucuram, caci umbra e la mare pret in zilele de arsita din Banat), uneori e daltuita direct in stanca . Jos, in vale, se aude vuietul apei, iar concertul pasarelelor ne face sa ne oprim adesea, sa ascultam cu bucurie ciripitul lor vesel. La un moment dat, un indicator ne arata drumul spre Pestera de sub Cetate II, dar, cum am mai spus, timpul nu ne permite sa ne abatem din drum. Stim insa ca pestera are o lungime de 580 m, e lipsita si ea de un curs de apa permanent, explorarea fiind destul de usoara, datorita galeriilor largi.
Curand, ne apare in fata un deal ce domina zona-este Dealul Stocik (aprox.500 m); aici cheile devin mai salbatice, mai prapastiose. Apa formeaza mici cascade, iar poteca se apropie de apa ; ajungem in Poiana Prolaz, marginita de stanci calcaroase. In limba carasovenilor, prolaz inseamna loc de trecere. Ne uitam la ceas si constatam ca am facut cam 2 ore pana aici. Trecem apa, spre poiana, pe o punte de scanduri (cam rare), ne tragem un pic sufletul, bem apa si ne gandim sa ne intoarcem, caci ne asteapta Resita, cu al ei Muzeu al Locomotivelor...
La intoarcere, parasim un pic poteca si ramanem in apropierea apei; este atat de curata (si rece), incat se vad pestisorii !
Aerul curat, zgomotul apei ce se lupta cu piatra, ciripitul de pasarele, miscarea in aer liber, toate astea ne-au creat o stare de buna-dispozitie in aceasta noua zi, asa incat ne adunam puterile si pornim mai departe, cu masina, spre Resita.

Data:28.12.2007|Autor:Doina Marcela Gheorghe, Mircea Gheorghe - Ploiesti|Afisari:3558

Album foto
  


OFERTE TURISTICE

Adaugare unitate turism INSCRIERE GRATUITA PENSIUNE, HOTEL, VILA
Intrare in sistem admin oferte Actualizare oferte
Oferte turistice pe localitati Oferte turistice pe localitati

Recomandari Geoturism.ro
Cazanele Dunarii - www. danuviatravel.roCazanele Dunarii - www. danuviatravel.ro, BAILE HERCULANE,
COMPLEXUL  GEOLOGIC  RACOS - www. danuviatravel.roCOMPLEXUL GEOLOGIC RACOS - www. danuviatravel.ro, BUCURESTI,
VALCEA TURISTICA - www. danuviatravel.roVALCEA TURISTICA - www. danuviatravel.ro, BUCURESTI,
Complexul Cheile ButiiComplexul Cheile Butii, Campul lui Neag, 3 stele
TRANSALPINA SI TRANS FAGARASANTRANSALPINA SI TRANS FAGARASAN, RANCA,
Pensiunea NicolaPensiunea Nicola, RUCAR, 2 stele
Hotel SlanicHotel Slanic, SLANIC PRAHOVA, 3 stele


PUBLICITATE

Plictisit?
Exploreaza lumea subterana
www.speologie.ro

Parteneri

Contact Contact Link-uri
Copyright © 2002 - 2012 Geoturism.ro- Termeni si conditii